Athos-opskrifter

Her er opskrifter på nogle af de smagsprøver, der blev serveret den 10. september 2016, hvor emnet var Athos-munkenes livsstil.

samlet

Græsk Bønnesuppe

250-500 g mellemstore tørrede hvide bønner (mængde afhængig af hvor ”tæt” suppen skal være
1-2 finthakkede løg
1-2 hakkede gulerødder
1-2 fed hvidløg
1 ds. tomatpure
1 l grøntsagsbouillon
2-3 spsk. olivenolie
Salt, peber, sukker
evt. citron

Bønnerne sættes i blød natten over og koges næste dag i frisk vand til de er møre ca. 45-60min.

Løg, gulerødder og hvidløg svitses i olie uden at brune. Bønner og tomatpure udrørt i lidt grøntsagsboillon tilsættes sammen med resten af bouillonen. Simrer i mindst 30 min. – 60 min. Smages til med salt, peber, sukker og evt. citronsaft. Serveres med godt brød og måske lidt fetaost.


Fyldte tomater:

8 store røde tomater
1 stort løg
1-2 fed hvidløg
½ pk bredbladet persille
Frisk el. tørret mynte ( en håndfuld frisk eller 1 tsk. tørret)
1 kop ris
en håndfuld rosiner
en håndfuld pinjekerner
olivenolie
ekstra tomatjuice
vand
salt, peber og sukker

Skær et låg af tomaterne i stilkenden. Tomaterne udhules og indmaden sættes til side i en skål.

Blend eller finhak indmaden fra tomaterne.
Svits hakket løg, hvidløg og hakket persille i olivenolie i en dyb pande.
Tilsæt tomatindmaden, risene, rosinerne og pinjekernerne og lad det svitse lidt med.
Til sidst tilsættes hakket eller tørret mynte, og der smages til med salt, peber og sukker (mindst en teskefuld.)

Fyld tomaterne med fyldet (skal kun fyldes ca. 2/3 del), stil dem tæt i en bradepande og sæt lågene på. Drys med rasp og hæld en blanding af tomatjuice, olie og lidt vand over tomaterne.
Bages i 200 gr. varm ovn ca. 50 min. eller til risen er mør. Undervejs skal de måske tilsættes ekstra væde. (tomat-olie blanding)

Har du for meget fyld kan udhulede grønne peber fyldes og bages med. Læg gerne kartoffelbåde ml. tomaterne så der bliver et helt måltid ud af det. Tomaterne smager også godt kolde

Serveres f. eks. med feta og brød til.


Hummus

1 ds. kikærter i vand (gerne Änglemarks fra Brugsen)
1-2 fed hvidløg
1-2 spsk. tahin-pasta
saft fra ½ citron
evt. lidt tørret chili eller cayennepeber
1-2 dl olivenolie
salt, peber og et nip sukker

Blend kikærterne med hvidløg, tahin og krydderier. Tilsæt citronsaft og lidt olivenolie og blend igen. Blend videre og tilsæt olivenolie til du synes Hummusen har en passende konsistens. Har godt af at trække i køleskab et par timer inden servering.

Kan spises med brød eller som dip til rå grøntsager.